tiistai 18. marraskuuta 2008

tuumailua...

Tuleekohan suomen verbi tuumia venajan verbista думать? (Luulla, ajatella, "dumat")

Tassa joitain juttuja, joita olen tuumaillut taalla ollessani:

  • Silmalaseja nakee tosi vahan katukuvassa, ja jos nakee, niin mummoilla tai sitten ne ovat jonkinmoiset trendilasit. Kaytan piilareita, mutta ne ovat nyt lopussa ja olen pakotettu kayttamaan laseja. Tuntuu, etta erotun joukosta silmalasipaisena.

  • Kaupan kassoilta on turha odottaa hymya tai hyvaa asiakaspalvelua. Taalla on vain tapana, ettei vieraille hymyilla. Myos vaihtorahat lyodaan tiskiin tai niille varatulle lautaselle, koska tuottaa huonoa onnea antaa ne suoraan asiakkaalle kateen.

  • Taalla on jo joulukoristeita, vaikka Venajalla juliaanisen kalenterin mukaan joulu on vasta 7. paiva tammikuuta.

  • Venalaiset rakastavat lukemista. Joka puolella on lehtipisteita, yhdella metroasemalla voi olla useampiakin. Ihmiset lukevat metron rullaportaissa, odottaessaan metroa ja metrossa, vaikka olisin ruuhka-aika. Taytyy kylla olla hyva keskittymiskyky!

  • Taalla on ihan normaalia huomautella asioista ventovieraille. Viime viikonloppuna oltiin yhdessa baarissa, ja vessassa omaa vuoroani odottaessani eras tytto huomautti, etta mun lahkeen reuna oli paassyt saappaan paalle. Itse ainakin ihmettelisin jos joku Suomessa baarissa olessa sanoisi "tytto sun lahkeen reuna on huonosti" Taalla se on yhteisollisyytta, huolehtimista toisesta.

  • Miehet ostaa naisilleen taalla kukkia paljon ja kukkia ostellaan muutenkin lahjaksi. Siksi myos on paljon kukkakauppoja jokapuolella. Samoin myos on paljon minikauppoja, joihin ei paase sisalle, mutta luukusta voi tilata tupakkaa, juomia, ja syotavaa.

  • Taalla ei ole pienia ketjuliikkeita elintarvikkeille niinkuin meilla. Isompia on kuten наш, о'кей ja карусел mutta ne sijaitsevat aina kauempana ydinkeskustasta. Pienet tottelevat nimea продукты eli "produkti". Niiden huonopuoli on se, etta useimmissa tuotteet taytyy tilata tiskilta myyjalta ja usein kauppa on viela jaettu eri osastoihin. Ostat ensin leivat yhdelta myyjalta ja juomat toiselta. Itse en juuri niita suosi. Me tehdaan ostokset Parnaksessa (Парнас, sijaitsee Bolshaya Konjushennajalla) Netossa (Нетто, Stremyannaja -ulitsa) tai sitten Prismassa Alexandra Nevskova Ploshadilla. Ne vastaa parhaiten suomalaisia marketteja. Prisma tietty on sama taallakin. Myos Heinatorilla on yksi hyva marketti.
  • Englantia puhutaan huonosti ja taman huomasin taas eilen. Tilasin lippuja eraasta toimistosta ja kysyin sitten virkailijalta puhuuko han englantia. Ei puhunut. Pyysin sitten soittamaan meidan toimistolle (sain sellaiset ohjeet toimistolta), koska lipuissa oli joku ongelma. Tasta virkailija tuntui jarkyttyvan kovasti ja puheen nopeus vain kiihtyi, vaikka han tiesi etta ymmarran huonosti. Miten edes matkailualan ihmiset eivat puhu englantia?

  • Sitten viela loppuun alkutalven muotikatsaus (naisten). Pitkat nahkaiset saappaat, sukkahousut, hame pysyy kuvioissa edelleen, toppatakki ja mita tuuheampi turkiskaulus hupussa, sen parempi. Naisilla on taalla tapana pitaa huppua paassa. Kadulla nakyy nyt myos turkkeja paljon. Laukut ovat hienoja ja taalla on vahan jokapuolella laukkukauppoja. Miesten pukeutumisesta en oikein osaa sanoa mitaan.

Taalla on tanaan eka pakkaspaiva ja on vahan joutunut varomaan askeliaan kun kadulla on ollut jaata. Aurinko sen sijaan on paistanut ja se on antanut energiaa!

Viela olisi talle paivaa pari keikkaa, muun muassa rekisterointimaksujen hoitamista ja lipputoimituksia. Sitten kotiin keittamaan borssia ja sinne lusikallinen smetanaa sekaan, nam!

Ei kommentteja: